Mökkitehot

Kesän kiireisimpien kuukausien keskellä on pakko paeta. Työhuoneen seinät tuntuvat kaatuvan päälle, Helsingin hälinä on päivä päivältä kovempi. Onneksi kumpikaan meistä ei usko siihen, että töitä voi tehdä ainoastaan työhuoneessa. Kimpsut, kampsut ja kamerat kasaan ja reissuun. Muutama tuhat kilometriä mittarissa, kesätuulia, ystäviä ja ikuimuistoisia iltanuotioita. Ja paljon töitä. Tosi paljon töitä!

Valokuvaajana toimiston mobilisointi on samalla helppoa ja haastavaa. Onnistuin ensimmäisellä reissulla pakkaamaan kaiken paitsi hinnaston. Toisella kertaa unohdin pari salasanaa. Kolmannella kerralla unohdettiin tyhjentää kotimme roskikset. (Kiitos, Äiti!) Pääosin kaikki tarpeellinen on kuitenkin kompaktisti kasassa.

Työn paiskiminen mökkimaisemissa ja tien päällä on ollut aika helppoa. Ei sentään kivutonta, mutta kun aika tuntuu kuluvan vielä nopeammin kuin kaupungissa, on pakko toimia.

Arjen työtahtia – paikasta viis – sekoittaa eniten turha vatvominen. Pari viikkoa sitten elin viikon, jossa jokainen toimistopäivä tuntui menevän harakoille. Ihan hukkaan siis. Velloin niissä pahamaineisissa lillukanvarsissa. Kun piti kilpailuttaa tavarantoimittajia, mietin tuotevaihtoehtoja loputtomiin. Sähköposteihin vastaaminen vei pienen ikuisuuden. Asiani olisi varmasti tullut selväksi ilman pilkkusääntöjen kertausta. Toisinaan taas yritän tehdä kaiken kerralla. Pyörittelen kymmentä tekemätöntä työtä mielessäni ja koneella. Ruudulla on auki kymmeniä ikkunoita ja useita ohjelmia. Etenen mielestäni vauhdilla, mutta päivän päätteeksi yksikään homma ei ole tullut valmiiksi. Listalla on edelleen ne samat tekemättömät työt kuin aamullakin.

Tuottavuus ja tehokkuus kärsivät aina turhasta jossittelusta ja jahkailusta. Tehokkainkaan ei pysty suoriutumaan kiitettävästi kymmenestä työtehtävästä samanaikaisesti. Pahinta on joutua palaamaan huonosti tehtyyn työhön toistamiseen.

1) Lue sähköpostit työpäivän aikana kerran tai kaksi. Vastaa niihin nopeasti, älä jahkaile.
2) Tee päätökset nopeasti ja siirry seuraavaan tehtävään! Älä vello pikkujutuissa, joilla ei ole todellista merkitystä lopputuloksen kannalta. 
3) Keskity, keskity, keskity. Tee yksi asia kerrallaan. Huilaa. Ota uusi juttu työn alle. Keskity, keskity, keskity.

Koska aikani on minulle tosi arvokasta (voiko aikaa perheen kanssa edes arvottaa?), yritän nipistää sitä sieltä sun täältä mahdollisimman paljon. Kun olen kaupungissa ja työskentelen kotitoimistossa, yritän miettiä mahdollisimman tarkkaan kunkin päivän työt. Mikäli onnistun tekemään kahdeksan tunnin työt viidessä tunnissa, en täydennä päivää seuraavilla tekemättömillä töillä. Sen sijaan palkitsen itseni ekstrapitkällä lenkillä koirien kanssa, hyvällä kirjalla tai kahvilareissulla. Kuka hullu nyt ilman palkkaa työskentelisi?

On hassua, että mökkitoimistossa olen pystynyt palaamaan tuttuun tehorytmiini. Kuvausten editointi, sähköpostien kirjoittaminen, tuotekehittely ja moni muu juttu on tuntunut lentävän näppiksellä mökkimaisemasta viis. Vai juuri siksi? Kaipuu merelle, grillille, kuistille ja kalliolle on ehkä ollut niin suuri, että työt on halunnut tehdä pikana pois alta. Luin jopa kolme kirjaa kolmessa päivässä. Kahta niistä voin suositella sinullekin (”Rework. Tee työsi toisin” käsittelee juuri näitä teemoja hauskasti ja tuoreella tavalla. ”Missä olet, Bernadette?” on aivan käsittämättömän hauska.).

Vaikka totuus onkin se, että pienyrittäjällä monet hallinnolliset tehtävät haukkaavat ison osan työpäivästä, en usko hetkeäkään siihen, että yrittäjän pitäisi olla aina töissä tai tavoitettavissa. Ei kukaan ole tehokas kymmentä tuntia päivässä. Asiakkaillani on oikeus palkata valokuvaaja, joka on levännyt ja leppoisa! Erityisesti suurimmat asiakasryhmäni – lapset ja koirat – aistivat nopeasti, jos päätä kiristää.

Nyt iltauinnille, polskis!

PS. Olen muuten kirjoittanut kerran aiemminkin samaa aihetta sivuten. Kirjoituksen löydät täältä.

Uutiskirjeet

Menu