Pää pilvissä, jalat maassa

naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja001

Kanasalaattia. Tai fetasalaattia. Omenaa, viinirypäleitä. Jokunen karkki tai pähkinä. Vissyä tai cokista. Eväskassi saattoi olla painavampi kuin reppu, jonne pakkasin kirjani. Ruotsin ja matikan kirjat. Mantsaa. Äidinkielen esseeohjeitakin kertasin.

Suljen silmäni ja valun muistoon, jossa tapaan ystäväni Katan kirjastossa. Siellä pitää olla hiljaa, mutta toisinaan supisemme niitä näitä. Muistan vieläkin paikan äänet ja tuoksut ja tunnelman. Raihnainen tuolini on hyvä. Sen istuinosa on päällystetty ruskealla nahkalla, joka on kuivunut ja halkeillut. Villasukkiin verhotut jalkani nostan naapurituolille. Otan esiin yliviivaustussini ja muistiinpanoni.

Tuossa lukulomassa, ajassa ennen ylioppilaskirjoituksia, oli voimaa. Lukuloma oli aikaa, jolloin mahdollisuuksia oli enemmän kuin vastuita. Jolloin tiedostin miten valmis olen maailmaa varten ja miten ovet ovat auki sinne sun tänne (paitsi lääkikseen, jonka ovi sulkeutui vaatimattoman matemaattisen menestykseni vuoksi).

Perheessäni muistellaan paljon. Muistelemme makuja, hajuja, ääniä. ”Sun mummis aina”, äitini aloittaa. ”Muistatko Myyn tassujen tuoksun?” kysyn mieheltäni. Monet vitsimme pohjautuvat muistoille, ja niille nauretaan tippa linssissä tai alahuuli vapisten. Sinun pitäisi kuulla miten tätini muistelee pillifarkkujen hankintaa seiskytluvulla! Yhteiset muistot vahvistavat perhettämme.

Vuosien varrella valmistujaiskuvauksista – ylioppilaista, ammattiin valmistuneista, maistereista, monenlaisista nomeista! – on tullut minulle rakkaita. Koen, että mahdollisuus tavata näitä lukuloman päättäneitä, juuri juhlittuja on valtava etuoikeus. Kun lopputyöt on palautettu ja gradut arvosteltu, on aika nauttia siitä käsittämättömästä tunteesta, jota vapaudeksi kutsutaan. Siitä tunteesta, joka viipyy luonamme vain hetken.

Vaalin muistoa Ellan kohtaamisesta ja kuvaamisesta Helsingin Kaivopuistossa pitkään. Säteilevä ilo, viisaus, avoimuus. Kiitos Ella.

naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja002ylioppilaskuvausnaniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja004naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja005ylioppilaskuvausylioppilaskuvausnaniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja008naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja009naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja010naniannette-ylioppilaskuvaus-helsinki-yo-kuvat-ylioppilaskuvaaja011

Uutiskirjeet

Menu