Remontti, pieniä ihmisiä ja suuria tunteita

Tyttäresi on 15-vuotias. Hän istuu lattialla selaten lapsuuskuviaan. Aika monessa on vain hän: vuoden ikäisenä hailakan sinistä taustaa vasten, kaksivuotiaana kylvyssä, ekaa kertaa Korkeasaaressa, ekaa kertaa päiväkodin joulujuhlassa… Olet asetellut digikuvista teettämäsi kopiot nätisti albumin sivuille. Tyttäresi on kuitenkin vähän ihmeissään ja kysyy: ”Äiti, missä sä olit, kun nämä kuvat otettiin?”

Minä ja kamerani olemme Minnan ja Pekan luona Espoossa. Teen dokumentaarista perhekuvausta, jossa ikuistan perheen arkea muutaman tunnin ajan. Mitään ei fiksata, mitään ei kiilloteta, ja niin on hyvä. Toukokuinen lauantai on lämmin ja vähän turhan kirkas ja ilmassa leijuu ihana remonttipöly.

Kuvauksen loppupuolella – kun lapset ja mäyräkoira Urho on kuurattu remonttipölystä kahteen otteeseen – istun Minnan kaverina keittiössä. Juttelemme valokuvauksesta hänen vaivatessa pizzataikinaa (ja Pekan ilmeisesti remontoidessa).

”Olisi hyvä, että minäkin olisin välillä perhekuvissa”, Minna toteaa kädet taikinassa.

Otetaanpa uusiksi:

”Olisi hyvä, että minäkin olisin välillä perhekuvissa.”

Siinä se nyt tuli. Työni tarkoitus. Visio ja missio ja mitä näitä nyt on.

Perhekuvat ovat hurjan tärkeitä.

Koko perheen kuvat ovat tärkeitä. Ne ovat tärkeitä sinulle, lasten isovanhemmille ja muulle lähiperheelle. Mutta ennen kaikkea ne ovat tärkeitä lapsellesi.

Tärkeintä ei ole se, että hän saa katsella kuvia itsestään eri ikäisenä. Tärkeintä on se, että hän saa katsella kuvia perheestään rakastamassa häntä. Jakamassa sitä yhtä ja ainoaa arkea, joka kaikessa hektisyydessä kasvatti ja kannatteli häntä. Sinun pikkutirppaasi.

Sitku remontti on valmis. Mutku tämä univelka. Eiku ei mulla ole mitään päällepantavaa.

Kamala säätö.

Tai sitten vain se ainoa arki.

Kiitos Minna & co remonttipölystä, jota puhallellaan kennolta vielä tänäänkin. ;) Teille on aina niin kiva tulla.

PS. Tässä muuten remontoidaan Suomen kauneinta kotia, siis kolmannen jakson finalistia ”Omalla tyylillä”. Äänestysaikaa on vielä, kipikapi!

Uutiskirjeet

Menu