Haaveena päätoiminen yrittäjyys?

Silloin ennen vanhaan, kun vielä leimasin kellokorttia kahdeksalta ja neljältä, suurin ongelmani oli ajanpuute.

Aamulla duuniin, iltapäivällä kotiin. Koiran kanssa lenkille, kesäiltana kuvaamaan. Vähän kotihommia, yhdessäoloa perheen kanssa. Iltapuhteeksi ihan pikkuisen editointia ja … miten kello voi olla 02:00?

Kuulostaako tutulta?

Ehdin pyörittämään kuvausbisnestä sivutoimisesti reilun vuoden ennen kuin sain tarpeekseni. Säätäminen aikataulujen, verotuksen ja etenkin jaksamisen kanssa kävi hermoilleni. Hyppäsin liikkuvasta junasta muutaman änyyteenyt eiku nyt eiku nyt eikun jälkeen. Kaksi läheisintä kollegaani tivasivat päivittäin josko olin jo tullut johonkin lopputulokseen. Eksänyvieläkääntiedä?! En tiennyt, sillä minua huimasi se junavaunujen välissä vilisevä maa.

Ei ole kuitenkaan ihan yhdentekevää miten kahta – monesti varsin erilaista – työtä tekee rinnakkain. Tässä muutama asia, jotka pitivät minut järjissäni päätoimisena palkansaajana ja sivutoimisena yrittäjänä.

Sydän mukana

Kaikista tärkein juttu minulle on ollut se, että sydämeni on ollut mukana sekä niissä päiväduuneissa että yrittäjänä. Olen aina tiedostanut sen, että olen kiinnostunut monista erilaisista asioista. Minulle tuskin on vain yhtä kutsumusammattia, vaikka yrittäjänä taidankin pysyä vielä pitkään. (Olisin varmaan nykyään ihan surkea alainen!) Onneksi ihminen saa muuttaa mieltään juuri niin usein kuin on tarpeen. Tärkeintä minulle on ollut aina se, että olen kokenut tekemäni työn merkitykselliseksi. (Kun näin ei enää ollut, oli aika hypätä.) Merkityksellisiä asioita kasista neljään, merkityksellisiä asioita neljän jälkeen ja mielellään ennen kello kahta.

Tunti tai kaksi

Kalenterin käyttäminen ja täyttäminen on taitolaji. Joskus toiminimiyrittäjyys saattaa jäädä päiväduunin jalkoihin. Minua auttoi valtavasti se, että otin kalenteristani aikaa yritykselleni, ja mikä tärkeintä, suunnittelin miten käytän tuon arvokkaan ajan. Vaikka jättäydyinkin yrittäjäksi vähän liian aikaisin, onnistuin tekemään joitain juttuja valmiiksi ennen kuin oli yrittäjäarjen vuoro. Jos ruuhkavuosibussissa on patterit täysillä ja vaikea hengittää, löytäisitkö arjestasi tunnin tai kaksi yrityksesi kehittämiseen? Nämä hetket voi käyttää vaikka kirjaston hiljaisuudessa Facebook-postausten luomiseen ja ajastamiseen, blogipostausten kirjoittamiseen tai koulutukseen.

Nautinto

Näin jälkeen päin ajateltuna aika sivutoimisena yrittäjänä tuntuu luksukselta. Luovuus kukki eikä epäonnistumisen pelkoa ollut –  tai ainakin se tuntui erilaiselta! Kuukausittain tilille kilahtava liksa piti huolen siitä, että yrittäjän taloudelliset paineet olivat pienet. Mikäli haaveenasi on päätoiminen yrittäjyys, kannattaa yrityksestä rakentaa kannattava ihan alusta asti. Kun sydän on mukana matkalla, arvostaa omaa työpanosta enemmän. Kukaan meistä tuskin haaveilee sellaisesta yrityksestä, joka työllistää aamusta iltaan, 24/7, 365 ja yöunillekin heipat.

 

Uutiskirjeet

Menu