Kaaoksen tasapaino – Palaset paikoilleen perhekuvauksessa

perhekuvaus helsinki

Perhekuvaukset ovat kaaoksen taltuttamista kauniiksi kuviksi. On nimittäin huonosti nukuttua yötä, koliikkia, tottelematonta koiraa, kakkavaippaa, pyykkikaaosta ja räntäkeliä. On kaikkea odotettua ja odottamatonta, jotka pitäisi kesyttää.

Kuvailin tyyliäni kurssilaisilleni. Kerroin kuinka skandinaavinen raikkaus, selkeät linjat, minimalismi, saavat sydämeni pamppailemaan. Kuvissa pidän siitä, että kohde on pääosassa ja kaikki muu ympärillä korostaa sitä. Minua on kehuttu ja haukuttu tyylistäni, jossa kohde on monesti kuvan keskellä. Kuvaan myös usein suoraan edestä. Miksi? Koska pidän siitä.

Jo silloin, kun en vielä valokuvannut, etsi katseeni tasapainoa. Saatan yhä edelleen pysähtyä huokailemaan luonnon omia onnistumisia. Symmetrinen heijastus vedessä, erilaisten ja eri kokoisten elementtien täydellinen tasapaino metsässä. Parhaimmillaan symmetria ja tasapaino ehkä ovatkin juuri silloin, kun kaikki palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ihmiskäden suurempaa myötävaikutusta.

Pidän siitä, että horisontit ovat suoria. Ja siitä, ettei katse osu heti ensimmäiseksi lehtipuun vesaan. Pidän siitä, että ruudun sisästä löytyy toinen ruutu, jokin kohdettani rajaava asia. ”Ei ole nättiä”, murahtavat aivoni, jos olen rajannut kuvan hassusti. Kaikki kuvat eivät koskaan ole tasapainon tai rajauksen mallikappaleita, mutta kuvaukseen ei koskaan lähdetä myöskään vain räiskimään. Uskon asiakkaitteni arvostavan sitä, että käytän silmiäni paikan analysointiin ja sanon reilusti, jos homma ei toimi. Siitähän minulle maksetaan, eikö?

Jos nyt jotain vinkkejä antaisin, niin

pidä horisontti ja linjat suorina,
tasapainota kuvaa erilaisilla elementeillä (kuten ikkunat ja ovet, aidat ja tamppaustelineet),
rakenna kuva valmiiksi ennen kuin päästät pienen asiakkaasi valloilleen äläkä tee rajauksen suhteen kompromisseja,
pysy paikallasi ja kuvaa vasta silloin, kun jotain mielenkiintoista tapahtuu.

Niin tärkeää kuin tasapaino valokuvauksessa minulle onkin, uskon tietysti myös siihen, että mielenkiintoinen kohde peittoaa teknisyyden kymmenen nolla. Älä stressaa vaikket aluksi löytäisi kaikkia palasia. En minä löydä vieläkään. Jos saat perheen heittäytymään, voitat lapsen luottamuksen puolellesi ja pääset lopettamaan huipulla (ennen itkupotkuraivaria tai kakkavaippaa), olet onnistunut.

Kevätkesäinen kiitos tästä kotipihakuvauksesta, joka oli vallan hauska ja mahdottoman iloinen. Noita kahta hammasta katsellessa ei voi kuin hymyillä!

tasapaino valokuvauksessasymmetria valokuvauksessasymmetria valokuvauksessa

 

Lue myös

Uutiskirjeet

Menu