Perfektionismi: Hyvä piika, huono emäntä

”Älä pelkää täydellisyyttä, et koskaan tavoita sitä”, sanoi Salvador Dali ja jatkoi luomistaan.

Valokuvaajana minua kiehtoo täydellisyys. Täydellinen valo, muodot, täydelliset väriyhdistelmät ja täydellinen rajaus. Petyn, jos ajatukseni täydellisestä kuvauksesta ei toteudu. Sinähän jo tiedätkin, mitä meinaan seuraavaksi kirjoittaa.

Ei se koskaan toteudu.

Perfektionismi kiduttaa luovuuttani. Välillä se lamauttaa ja estää toiminnan. On vaikea edistyä, koska mikään otettu askel ei tyydytä.

Välillä vitkuttelen ja vetkuttelen editoinnin kanssa, koska en uskalla lopettaa. Jos vielä vähän hioisin, jos hieman kokeilisin tuota tai tuota. Tiedän, että pitäisi jo päästää irti, mutta olenko yrittänyt tarpeeksi?

Joskus uusien asioiden edessä perfektionismi estää kehitykseni ja kieltää minua ottamasta riskejä. ”Aivan typerä idea, ei satavarmasti onnistu”, se nakuttaa vasemmalla olallani ja minä hölmö nainen uskon sitä! Perfektionisti minussa myös miettii miten muilla on aina niin ihanaa ja minulla ehkä vain kerran päivässä. Olen liikaa oman mieleni pauloissa ja unohdan, että Instagramin uutisvirta on oikeastaan vain muiden kerran päivässä ihanaa.

Toisaalta, on perfektionismi myös hyvä motivaattori. Se tönii minua eteenpäin, ohjailee ja houkuttelee. Kokeilehan tuota! Olisiko näin parempi tai ainakin ihan yhtä hyvä? Perfektionismi ajaa minua pysäkiltä toiselle. Ja vaikka yhä joskus ajattelen, ettei täydellisyys ollut tälläkään stopilla, olen jo oppinut hidastamaan. Hetken aikaa ihmettelen tehtyä työtä. Tuolta lähdettiin, voi vitsit mikä matka! Minäkö tuon kuvan loin?

Homman juju on siinä, että pitäisi heittäytyä prosessin vietäväksi. Ettei ole päätepysäkkiä, ettei koskaan tule valmista. Että toisinaan perfektionistin 80 prosenttia vastaa satasta. Tai siihen, että tehty työ todellakin on parempi kuin täydellinen. Nimittäin vain tehdystä työstä, otetuista askelista, irti päästetyistä kuvista, prosessista, matkasta voi olla ylpeä. Aikaansaava. Tyytyväinen. Täydellisyydestä ei koskaan, sillä sitä ei ole.

perfektionismi luovuus

 

Lue myös

Uutiskirjeet

Menu