Mitä tapahtuu, jos sataa?

Mitä tapahtuu, jos kuvaushetkellä sataa?

Me kastumme. Kamerat kastuvat. Koiran turkki ei ole enää pöyheä ja tasainen.

Valokuvaajasta tulee kiituri, sillä sade tekee valokuvauksesta pikamatkan. Kuvasin eilen Helsingissä kuusihenkisen perheen 40 minuutissa. Tuon nopeammin tuskin olen perhekuvausta koskaan tehnyt. Hengästyttikö? No joo.

Mikäli haluaa erikoistua miljöökuvaukseen Suomessa, kannattaa opetella varautumaan siihen epätodennäköisimpään. Se ei suinkaan ole sade, vaan lumisade kesäkuussa. Kun pelkäät pahinta, saatat yllättyä iloisesti. Eilen ei sentään tullut lunta! (Vain rakeita, mutta nekin jo vähän aiemmin.)

Viimeisen seitsemän, kahdeksan vuoden aikana olen joutunut siirtämään kuvauksen sateen vuoksi kymmenisen kertaa. Se on aika vähän! Mutta mitä ihan oikeasti tapahtuu, jos sade yllättää kesken kuvauksen?

Juoksemme puun alle. Tai autolle. Jos olimme tosi fiksuja, avaamme kainalossa kantamamme sontsat ja pysymme kuivina. Eilinen perhe oli niin sinnikäs, että he vain jatkoivat. Uimasilla käynyt märkä koira sylissään! Leveät hymyt naamalla!

Kun varaat kuvausta minun tai jonkun muun kuvaajan kanssa, varmista aina miten toimitaan, jos sää ei salli kuvausta ulkona. Osa kuvaajista saattaa siirtää kuvauksen studioon, joten tämä on hyvä huomioida, jos toivot erityisesti miljöökuvausta. Jos taas kuvauksen tulee ajoittua tasan tietylle päivälle, ei varmasti kannata buukata minua, sillä siirrän kuvauksen sadesäällä toiseen ajankohtaan.

Entäs ne sadepisarat sitten? Eikö ne näy kuvissa?

Ei niissä, jotka sinä lopulta näet.

valokuvaus sateessaLue myös:

Uutiskirjeet

Menu