Oikealla tiellä

”Tuntuuko sinusta, että olet toiminut itsellesi uskollisena ja rakentanut aktiivisesti tietäsi oikeaan suuntaan?” kysyy Minna Marsh kirjassaan Intohimo.

”Ei”, olisin vastannut vuosi sitten.

”Kyllä”, vastaan tänään.

Kun joskus vuoden 2015 vuoden lopussa päätin, etten enää tee dokumentaarisia hääkuvauksia*, suljin yhden oven. Häiden kuvaaminen vaikutti siihen, kuinka paljon pystyin panostamaan ydinosaamiseeni muotokuvaukseen ja kehittämään sitä. Vaikka viimeisimmät hääni – Kirsin ja Maxin, Oonan ja Kallen, Pipsan ja Empun – yrittivät täydellisyydellään horjuttaa päätöstäni, pidin pääni.

Mitä päättäväisyys on tuonut mukanaan? Ainakin pelon siitä, ettei työtä ole tarpeeksi. Kaikkea muuta työtä pitää tehdä nyt kaikkien niiden hääeurojen edestä! Se on iso raha – siis iso määrä työtä – yksinyrittäjälle, joka ei voi monistaa itseään. Toisaalta se toi ymmärryksen siitä, että nyt saan keskittyä. Vaikka olisi kiva tehdä kaikkea vähän, vielä kivempaa on olla joissain jutuissa ihan älyttömän hyvä. Vaikka suljin yhden oven, avasin toisen.

Ja ehkä yhden ikkunankin.

Pelkästään tämän vuoden puolella olen…

…perustanut uuden uutiskirjeen teille, jotka haluatte oppia lisää koirakuvauksesta.
…osallistunut kahdelle kurssille, joiden myötä olen taas vähän ammattitaitoisempi yrittäjä.
…myllertänyt tuotevalikoimani uusiksi (kaksi kertaa!).
…blogannut säännöllisesti (aina tiistaisin ja torstaisin).

Kaikki nämä asiat ovat olleet sillä piiiiitkällä Tee jonain kauniina päivänä -listalla, joka sinullakin varmasti on? Se kaunis päivä on tänään. Eilisen päätökset ovat nimensä mukaisia. Vain tänään voin muuttaa yritykseni ja elämäni suuntaa. Tämän vuoden alussa päätin, että teen joka päivä yhden asian, joka pitää yritykseni oikealla tiellä. Rajaan tekemistäni kuin valokuviani. Teen oleellisia asioita, lopetan rönsyilyn.

”Tärkeä asia kaikessa bisneksessä. Oma fokus ja sillä eteenpäin”, totesi Dagsmarkin Laura minulle. Lauraa on helppo uskoa, sillä hän elää ajatustaan todeksi. Yhteistyö Dagsmark Petfood Oy:n kanssa onkin ollut yksi alkukevään ilonaiheistani. Keskittyminen avaa silmät huomaamaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös jättää aikaa reagoida ja toteuttaa uusia avauksia.

Kuuden vuoden aikana ehdin kuvaamaan kymmeniä häitä, ja nuo suurten tunteiden päivät olivat iloksi ja opiksi. Tiedän, että keskittymällä hääkuvaukseen voisin ansaita elantoni. Mutta koen että tehtäväni on ikuistaa toisenlaisia tarinoita. Niitä, jotka kerrotaan aamukuudelta kuravaatteissa tai mäntymetsässä ilta-auringossa tai takapihan leikkipuistossa. Osa päähenkilöistäni pysyy juuri ja juuri pystyssä, osa nauttii maharapsutuksista. Tarinankertojan on oltava rehellinen itselleen. Sitä parempi tarinasta tulee mitä enemmän kertoja siihen eläytyy.

Mitä sellaista sinä teit tänään, mikä auttoi sinua pysymään oikealla tiellä?

*Valokuvaan edelleen häämuotokuvia.

Uutiskirjeet

Menu