Napu on nyt vähän väsynyt

Miten outo viikko! Olen ollut siellä sun täällä ja usein samanaikaisesti. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan minulla on kiire. Ja väsy. Aivan tolkuton väsy!

Moni voisi kalenteriini kurkatessaan todeta aikataulujeni olevan suorastaan ”pala kakkua”. Mutta minä olen introvertti, ja siksi nyt vähän väsyttää. Kalenterista lisää myöhemmin.

Mikä on introvertti?

Kärjistettynä, introvertti on tyyppi, joka arvostaa omaa seuraansa ylitse muiden. Tai no joo, introvertit usein ainakin viihtyvät itsensä kanssa, omien ajatustensa parissa, ja kokevat monet sosiaaliset tilanteet väsyttävinä. Introvertin vastakohta on ekstrovertti. Ekstrovertti saattaa jopa ammentaa energiaa uusista tilanteista ja ihmisistä. Voimme olla introvertteja ekstrovertteja tai ekstrovertteja introvertteja. Itse tykkään kyllä kaikista eniten termistä ihminen. Luokittelu kuitenkin helpottaa tällaisten kirjoitusten tekemistä.

A-tyypin introvertti

A-tyypillä en tässä tapauksessa tarkoita vartalomalliani. Olen skrodelta varreltani ehkä korkeintaan katollaan seisova A eli V. A-tyypin ominaisuuksia minulta löytyy kuitenkin iso liuta. Olen nopea, kärsimätön ja äänekäs. Olen kunnianhimoinen ja minulla on kova kilpailuvietti. Rakastan järjestelmällisyyttä ja struktuuria, vaikkei sitä välttämättä työpöytää katsoessani huomaisi. Inhoan jonottamista. (Siis todella.)

Millainen on siis tämä A-tyypin introvertti tässä? Millaista on arkeni?

Sosiaaliset tilanteet ovat kovaa työtä! Vaikka nautin ihan aidosti valokuvauksista, juhlista, kouluttamisesta ja koulutuksista, palavereista ja podcast-nauhoituksista, olen ihan poikki niiden jälkeen. Sosiaalisissa tilanteissa olen kuin pakkaseen jätetty älypuhelin. Kylmä kuluttaa akkua kuten sosiaaliset tilanteet minua.

Väsyneenä vetäydyn kuoreeni. Jos lähden koulutukseen tai illanistujaisiin väsyneenä, en todellakaan ole tilaisuuden hengennostattaja. Koulutuksen tauoilla tutustun mieluummin sähköpostiini kuin uusiin ihmisiin.

En pääse irti töistä. Vaikka asiakastöiden ja tapaamisten väliin jäisi tunteja, mietin työjuttuja. Aloittelijana en pystynyt tekemään mitään järkevää ennen kuvausta. Itse kuvaaminen jännitti ja nappasi kahmalokaupalla energiaani. Siinä meni muuten monta päivää harakoille!

Yritysmallin kehittäminen on auttanut paljon. Tiedän mikä on oikea määrä töitä juuri minulle. Kun näitä yksittäisiä sesonkiviikkoja ei oteta huomioon, teen vain kaksi kuvausta viikossa. Yksi asiakasprosessini on aika pitkä, mikä tarkoittaa sitä, että myös hinnoittelun on oltava kunnossa. Minun on tosi paljon helpompi onnistua, kun koen työn merkitykselliseksi. Mitä paremmin opin tuntemaan asiakkaani sitä parempiin suoritukseen yllän. Tällä hetkellä kolme viidestä asiakkaastani on palaava asiakas, mikä on ihan huippujuttu.

Iso apu on ollut myös työminästä. Ei huolta, työminäni on ihan sitä aidointa Nania, se vain suojelee minua ylikuormitukselta. Vaikka akun lataus olisi vähän vajaa, onnistun handlaamaan aika monet tilanteet työminän ansiosta. Tukeudun tällöin hyväksi havaitsemiini vuorovaikutustaitoihin, jotka toimivat aina. Keskityn täysillä asiakkaaseen, mutta luovan työn jätän minimiin. Näissä tilanteissa on tärkeää muistaa se, ettei täydellistä ole ja että ammattilaisen 100 % koostuu aivan eri asioista kuin asiakkaan 100 %. Asiakas ei näe epäonnistuneita kuvia, mutta pieleen mennyt kohtaaminen ammattilaisen kanssa jää mieleen.

Takaisin kalenteriin

ajanhallinta a-tyypin introvertti

Ajanhallinta on itselleni tosi tärkeää, koska energiavarastoni ovat rajalliset. Normaalina viikkona minulla on puolet vähemmän sovittuja tapaamisia ja kuvauksia kuin tässä. Tarkka kalenteritekniikka auttaa hahmottamaan sen, että vapaa-aikaa jää riittävästi palautumiseen. Kiireisten viikkojen keskellä huomaan, että pieleen meni.

Värikoodaan kaiken. Aiemmin käytin monia värejä, mutta nyt koodini ovat vakiintuneet. Punaisella merkitsen henkilökohtaiset menot kuten vapaapäivät, kaveritreffit tai pesutuvan. Punaiset menot ovat kaikista tärkeimmät ja ne merkitsen kalenteriin aina ensimmäisenä. Punainen muistuttaa myös vaarasta: jos tingin vapaa-ajasta tai laiminlyön oman hyvinvointini, siinä ei hyvä heilu. Punaisella merkittyjä menoja ei muuteta ellei ole ihan pakko.

Vihreällä merkitsen kaikki kalenteriin laitettavat työtehtävät kuten kuvaukset ja myynnit, puhujakeikat ja koulutukset. Vihreä merkitsee minulle vapautta rakentaa työelämä kuten itse haluan. Se merkitsee myös kasvua, vihreää valoa ja onnistumista.

Liila on lempivärini. Sillä merkitsen kalenteriini kaikki uudet avaukset, jotka eivät vielä suoraan realisoidu liikevaihdon kasvuna. Liila on se väri, jolle sydän sykkii.

Kalenteriin merkitsen vain tapahtumat, joissa on läsnä muitakin kuin minä. Työlista ja tarkemmat suunnitelmat löytyvät Asanasta, jota käytän oman työn suunnitteluun.

Kuulostiko tutulta? Huomioi ainakin nämä…

Työajanseuranta on hyvä renki! Seuraa kuinka monta tuntia jaksat tehdä mitäkin työtä ja missä vaiheessa päivää. Yrittäjän vapaus on introvertin pelastus. Jos olet aamun torkku, ei sinun tarvitse herätä aamukuudelta.

Luo rutiineja, rakenna tapoja. Tee samalla tavalla ne asiat, jotka siihen taipuvat. Muista, että tapojen syntyminen vie aikaa!

Päivitä yritysmallisi ja hinnoittelusi palvelemaan sinua. Opettele sanomaan ei.

Täytä kalenteriin ensin omat menot.

Älä vertaile tekemistäsi muiden tekemiseen. Lataa akut sinulle parhaiten sopivalla tavalla.

a-tyypin introvertti

Alunperin kerroin tällä kuvalla pelostani kauhuleffoja kohtaan, mutta tyynyn takaa kurkistus sopii myös introvertin arkeen.

Uutiskirjeet

Menu