Kuka saa seurata sinua Instagramissa?

Kaksi vuotta sitten aloitin taistelun Instagramin algoritmia vastaan. Poistin itseltäni satoja seuraajia, sillä halusin julkaisujeni näkyvän vain niille, joita ihan oikeasti kiinnostaa tekemiseni. En ole somessa kasvattamassa seuraajamäärääni, vaan palvelemassa muita. Teen tämän tuottamalla mielestäni merkityksellistä sisältöä ja lopulta tarjoamalla palveluitani niille, jotka luottavat minuun.

Välihuomautus: totta kai sometilien pitää kasvaa. Jos ne eivät kasva, viesti ei ole selkeä tai se on suunnattu väärälle yleisölle. Josta päästäänkin asiaan.

Kuratointi on tulevaisuus

En edes muista milloin olen katsonut telkkarikanavaa. Meidän telkkarista kun katsellaan vain Netflixiä (Ozarkin toinen kausi tulee ihan kohta!) ja HBO:ta (Westworld!). En osaa nimetä yhtään uutisankkuria, sillä luen uutiset netistä. Kuratoin kuluttamaani viihdettä kuten kuratoin somefiidejäni. Piilotan Facebookissa kaiken sen sisällön, jota en halua nähdä toistamiseen. En seuraa Instagramissa ketään sellaista, joka saa oloni jotenkin itsetietoiseksi tai pahaksi. Enkä taatusti ole ainoa.

Valokuvaajana toivon, että minut valitaan töitteni perusteella. Vaikka kuvilla onkin todella vaikea erottua maassa, jossa joka toinen on valokuvaaja, pyrin julkaisemaan vain töitä, joiden ohi seuraajani eivät halua skrollata. Koska Instagram ei ole minulle portfolio, kuvien ei tarvitse olla toinen toistaan vaikuttavampia. Niiden täytyy kuitenkin olla sitä jotain, mitä seuraajani odottavat minulta.

Ketkä saavat seurata minua?

Lyhyt vastaus: oikeat ihmiset.

Pitkä vastaus: En anna bottien seurata minua. Estän mainos- ja pornotilit, estän rasistiset tilit ja tilit, jotka sotivat muuten arvojani vastaan.

Seuraajien kuratointi kuulostaa vähän karulta, ja sitä se tavallaan onkin. Se tarkoittaa seuraajien blokkaamista ja poistamista seuraajistamme. Se tarkoittaa vähemmän seuraajia – ja parempia keskusteluja. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jos ylläpidät yrityksesi Instagramia.

Tsekkaan päivittäin uudet seuraajat. Vilkaisen jokaisen profiilin, profiilitekstin ja parit kuvat. Turhat tilit tunnistaa heti: niissä mainostetaan lahjakortteja tai luvataan satoja uusia seuraajia. En halua, että kuvani ja sanani pomppivat olemattomien käyttäjien fiideissä. Miksi hukkaisin kallista algoritmiaikaani?

Koska olen Instagramissa seuraajiani varten, haluan maksimoida mahdollisuuteni rakentaa yhä tiiviimpää yhteisöä. Olen tehnyt paljon ajatustyötä selvittääkseni ketkä ovat niitä minun ihmisiäni, joita juttuni kiinnostavat. Aktiivisimmat seuraajani ovat estetiikan esitaistelijoita, pienten hetkien rakastajia, koirien rapsuttajia, lukijoita ja kirjoittajia. Useat ovat luovan työn ammattilaisia tai haaveilevat siitä.

Kun tiedät kenelle puhut, sisällön tuottaminen helpottuu. Pian huomaat, että viehättäessäsi niitä oikeanlaisia ihmisiä tulet haalimaan joukkoosi myös monia muita. Ne ovat niitä tyyppejä, jotka tarkkailevat ehkä vähän etäämmältä, mutta kokevat sinun kuitenkin voivan tarjota jotain erityistä. Oman äänensä voi löytää vain käyttämällä sitä.

Mitä hyötyä seuraajien kuratoinnista on?

Tunnen seuraajani todella hyvin. Koska käyn jokaisen uuden seuraajan profiilissa, tiedän keitä he ovat ja mitä he tekevät Instagramissa. Jos kyseessä on henkilö, joka sopii johonkin kohderyhmistäni, tsekkaan profiilin tarkemmin. Koska tunnen seuraajani, tiedän millaista sisältöä he kaipaavat minulta.

Algoritmi on puolellani. Koska seuraajani haluavat nähdä julkaisuni, on julkaisuillani suuri todennäköisyys päätyä oikean henkilön fiidiin. Tämä on puhdasta matikkaa. Instagram arvostaa kommentteja ja yksityisviestejä (DM) enemmän kuin pelkkiä tykkäyksiä. Ja niin muuten minäkin.

Analytiikka on aitoa. Kun seuraajajoukko on tiivis, voin luottaa analytiikkaan. Jos jonain viikkona tuottamani sisältö ei tunnu resonoivan kenessäkään, voin tehdä siitä aika luotettavat johtopäätökset ja korjata kurssia. Jos seuraajajoukkoni on ihan mitä sattuu, en uskalla luottaa pelkkään dataan alustalla, jota pyörittää algoritmi.

Seuraajien poistaminen kirpaisee. Kukapa meistä ei haluaisi kymmentä tuhatta seuraajaa ja swipe up -mahdollisuutta stooriinsa. Pelisäännöissäni kuitenkin sanotaan, että 100 aktiivista seuraajaa on parempi kuin 1000 tyhjäntoimittajaa. Sinunkin aikasi on liian arvokasta helmien haaskaamiseen ihan väärille tyypeille.

instagram seuraajan poistaminen

Meillä koiratkin kyttäävät seuraajien perään.

 

Uutiskirjeet

Menu