Luovia-iltateetä ja sympatiaa

Vain alle viiden euron viinit. Sen nimisen yhdistyksen perustimme (leikisti, turha ryhtyä yhdistysrekisteristä etsimään) ystäväni Minnan kanssa köyhinä opiskelijoina vuonna 2004. Toimintasuunnitelma oli helppo tehdä: joisimme vain alle viiden euron viinejä. Meillä oli teemapaidat ja lukemattomia mökkireissuja koirien kanssa. Välillä lasiin eksyi jotain kalliimpaakin.

Sopivan mittainen katsaus henkilöhistoriaani

Olen aina rakentanut yhteisöjä ja verkostoja. Aloitin sen viimeistään yläasteella, kun hakeuduin tukioppilaaksi ja myöhemmin isoseksi. Kun vuosia myöhemmin päädyin tekemään lapsi- ja nuorisotyötä Namikalle, eräs nuoristamme kysyi onko minulla mitään tekemistä erään ”Nanin nimileikin” kanssa? Kerran opettamani leikki oli jäänyt elämään ja siirtynyt koulukontekstista partioon. Minusta juttu kuulostaa edelleen liian hyvältä ollakseen totta.

Toisenlaiset verkostot ja porukat tulivat tutuksi koirien myötä. Kun hankin ensimmäisen koirani 15 vuotta sitten, avautui minulle ihan uusi maailma. Oli koulutuksia, kursseja, seuroja, yhdistyksiä, nakkirinkejä ja arkitottista. Tästä olin koko ikäni haaveillut! Löysin itseni pian naksutinkoulutuskurssilta, taipumuskokeista ja tokokoulutuksesta. Pari vuotta myöhemmin pääsin jäseneksi ihan oikeaan agilityseuraan.

Treeniporukoiden kasaaminen ja priimusmoottorina toimiminen on ollut yleensä vain hauskaa. Olen todennut, että kokeet ja kilpailut voi järjestää hyvällä asenteella tai ilman sitä. Tuo ensiksi mainittu on muuten tosi paljon kivempaa kaikille.

Yrittäjänä

Kun jäin yrittäjäksi seitsemän vuotta sitten, astuin ensimmäistä kertaa turvaverkon – tai turvaverkoston – ulkopuolelle. En tuntenut ketään. Ihan oikeasti, en ketään. No okei, tunsin Johannan, johon olin ollut yhteydessä vähän aiemmin, sillä hän omisti sellaisen kameran, jonka minä halusin. ”Onkse yhtään hyvä?” tai jotain sinne päin taisi olla ensimmäisen viestini sisältö. Sittemmin ystävystyimme ja yhä edelleen käymme seikkailuilla yhdessä.

Kun Johanna jäi yrittäjäksi pari vuotta minun jälkeeni, perustimme yhdessä silloisen Ladies Behind the Lens -verkoston. Sen tarkoitus oli tarjota sitä mitä vaille itse olimme olleet: tukea, tietoa ja tsemppiä. Tänään tuo verkosto on nimeltään Valokuvaajanaiset Suomessa, ja siinä on jo yli 400 valokuvauksen ammattinaista (tai naiseksi itsensä identifioivaa). Olemme aloittaneet pelkästään tänä vuonna lähes 800 uutta keskustelua FB-ryhmässämme. Miten ihmeellistä!

Luovia-verkosto

Olen paljon velkaa tuon verkoston naisille, sillä vahvoissa verkostoissa vetäjätkin voivat olla saamapuolella. Ehkä juuri siksi uskalsin hypätä uuteen aloittaessani podcastini vuosi sitten. En halunnut missään vaiheessa aloittaa yksisuuntaista keskustelua, monologia minulta teille. Halusin käydä dialogia, auttaa ja tulla autetuksi. Olin myös päätynyt siihen tulokseen, ettei luovan alan yrittäjille ollut mitään yhteistä verkostoa. Vaikka työn substanssi vaihtelisikin, ovat ilot ja surut meillä kuitenkin yhteisiä. Sama byrokratia, samat haasteet markkinoinnissa, samat toiveet työn mielekkyydestä: saada tehdä työkseen sitä mitä rakastaa.

Tällä hetkellä Luovia-verkostossa on joitakin satoja jäseniä, siis luovan alan yrittäjiä tai siitä haaveilevia. Verkosto toimii eräänlaisena spin offina podcastille: samat teemat toistuvat moikkauskirjeissäni ja järjestämissäni tapahtumissa. Viime keväänä aloitin omakustanteiset ja teemalliset ”Luovia-iltateet”, jotka saivat mukavan vastaanoton. Teen hörppiminen saa jatkoa tänä syksynä enkä malttaisi millään odottaa ensimmäistä iltaamme!

Naamasta toiseen

Siinä on jotain ihmeellistä, kun kohtaa toisen ihmisen livenä. Vaikka vuorovaikutus on mahdollista myös somessa, on aivan eri asia päästä vastaamaan hymyyn ja lukemaan kasvojen mikroilmeitä. On aivan eri asia kuulla toisen ääni ja erilaiset äänenpainot. Viestit ovat vahvempia ja selvempiä livenä kuin luettuina. Hymiöiden merkitystä ei tarvitse miettiä, sillä on vain hymy. Siksi aion jatkaa yhteisönrakennusta varmaan vielä vanhainkodissakin.

Tervetuloa teelle

Syksyn eka Luovia-iltatee (teemana ajanhallinta) järjestetään 10.9. pk-seudulla (varmaankin Helsingissä) klo 17-19 (kolme paikkaa vapaana).

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä. 

luovia podcast iltateet ajanhallinta

Näin meillä kohdataan teekupin ääressä.

 

Uutiskirjeet

Menu