Rakkautta ensilaukaisulla

Se oli rakkautta ensilaukaisulla. Olen kuvannut reilun kuukauden uudella kamerallani, ja taidan pitää siitä jo enemmän kuin aiemmasta kamerastani.

Kun hankin D800:n vuonna 2013, tein sen pakon edessä. Tarvitsin kunnollisen rungon D700 rinnalle hääkuvauksiin, sillä kukapa lähtisi vain yhdellä kameralla ikuistamaan ainutlaatuisia juhlia? Jep, ei kukaan. D800:sta ei kuitenkaan koskaan tullut hyvä kaverini. Se ei koskaan tuntunut ihan omalta, vaikka vuosien varrella juurruimmekin toisiimme. Se teki, mitä halusin, mutta antoi myös toisinaan itsestään vähän hankalan vaikutelman.

En muuten ollut yksin tuntemusteni kanssa. Kun D800 aikanaan julkaistiin, ei palaute ollut pelkkää priimaa. Pikselijätti kammotti kuvaajia eikä D800 tuntunutkaan olevan se kuumeisesti odotettu päivitys D700:lle. Eikä se ollutkaan. Sen sijaan se oli Nikonin ensimmäinen malli 800-sarjassa, joka on täydentynyt mukavasti vuosien varrella.

Nyt minulla on hyppysissäni D850. Moni on ollut matkani varrella sitä mieltä, että kameraa voisi vaihtaa useamminkin. Mutta mitäpä niistä muista miettimään, jos lopputulos miellyttää itseä. (Ei se D800 siis ollut lainkaan huono.) Haluan kuvata samalla kalustolla mahdollisimman pitkään kolmesta syystä: se on kannattavaa, ekologista ja opettaa minulle eniten. Haluan elää kuten opetan: kamera ei tee kenestäkään kuvaajaa, kova työ tekee.

Se oli siis rakkautta ensilaukaisulla. Tämä on se kamera, jonka kuvittelin saavani viisi vuotta sitten.

Tässä joitain asioita, joista olen oppinut pitämään D850-rungossa:

Valon taju. Kamera tekee mitä haluan sen tekevän. Se imitoi sitä, mitä näen. Tiedän, mitä saan. Olen kokenut jotain samaa pikku-Fujini kanssa, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon tulen kuvaamaan jatkossa Fujilla.

Tarkennus. Jos tulee huti, se taitaa johtua useammin kuvaajasta kuin kamerasta. Koiria ja perheitä (eli liikkuvia hetkiä) kuvaavana tarkennus on ihan ehdoton juttu. Nikonin tarkennusjärjestelmä on muuten yksi niistä syistä miksi aikanaan valitsin Nikonin.

Mutta sitten vielä yksi ehdoton plussa: wifi. Asiakastöissä en tee tällä ominaisuudella mitään, mutta reissussa wifi pelastaa kaiken. Tykkään päivän päätteeksi siirtää kuvat iPadille ja editoida ne siinä ja jakaa joitakin someeni. Itse asiassa wifi oli kameran fyysisen koon ohella tärkein kriteeri Fujia hankkiessani.

Vielä on vähän opettelemista kameran muuttuneiden mittasuhteiden kanssa, mutta puutuneilla nakkisormillakin voi vain olla tyytyväinen.

Ensimmäisen virallisen keikan teimme kamerani kanssa inkkarikesän helteillä.

Huristelin kauniiseen mökkimaisemaan erityisen mutkaista tietä pitkin. Äänikirja pauhasi Mazdan ohjaamossa. Kamera odotti kuvaajaansa laukussa. Lapsellinen innostus uudesta työkaverista teki kuvauksesta ikimuistoisen.

Vanhallakin kameralla se olisi toki ollut sitä. En tiedä miksi minulle siunaantuu asiakkaita, jotka kattavat mielellään pöytään yhden lisäkupin tai ekstralautasen. Niin me kuvauspäivän aamunakin aloitimme tutustumisen toisiimme: aamupalalla. Turisimme niitä näitä: koirat, mökit ja kuuma kesä. Ensin mainitut pyörivät jaloissamme ja odottivat huomiota uudelta ihmiseltä.

Koiria oli kolme ja ihmisiä kaksi. Ja aina, kun koiria on enemmän kuin ihmisiä, on yhtälö haastava. Okei. Kammoan kolmen ja neljän ja viiden koiran kuvauksia. Ja rakastan niitä. On aivan hirveää asetella kolmea koiraa ja kahta ihmistä, mutta onnistuessaan ei mitään parempaa olekaan.

Nämä lisäkupin kattavat, kotiinsa tai mökilleen kutsuvat, asiakkaat ovat tämän työn suola. Mitä pidempään kuvaan, tiedän että minut on tehty palvelemaan heitä, teitä. Niitä perheitä, joissa valokuvia katsellaan puhelimelta tai pädiltä tai seinältä tai albumin sivuilta vielä vuosien jälkeen. Joissa kuvat sanoittavat yhteistä arkea tai muistuttavat juhlasta. Joissa tarina on vasta alussa, aina kesken ja samalla niin valmis.

Kiitos O & J & V & D & P!

kihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvauskihlakuvaus naispari koirakuvaus

Uutiskirjeet

Menu