Missä wifi, siellä netti

Kaivan olkalaukkuni syövereistä kännykkäni, ja avaan sen lukituksen sormenjäljelläni. En tiedä johtuuko selkääni pitkin virtaava hiki lomakohteen helteestä vai jännityksestäni. Onko täällä ilmainen wifi?

Yleensä kaikkialla on. Julkinen verkko voi kuitenkin olla hidas tai epäluotettava. Nyt tarvitaan nimittäin vahvaa verkkoa, sillä tunnin kuluttua tapaan kaverini Instagram-livessä. (Jep, kutsun seuraajiani kavereiksi, jotten jännittäisi livejä niin paljon.)

Olemme Madinat Jumeirah -nimisellä alueella Dubain rannikolla. Lusikoin suuhuni pistaasijäätelöä ja mietin liven sisältöä. Aina välillä nostan katseeni työntekijöihin, jotka pitävät kulissit pystyssä. Ajattelen, että jäätelö ja livenmittaiset kaffet Costa Coffeessa taitavat olla ne ainoat asiat, joihin minulla on varaa tässä osassa kaupunkia.

Kun kello lyö melkein iltapäiväviisi, aloitan liven. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, sillä Madinat Jumeirahin verkko on onneton. Se jaksaa pyörittää somealustoja ja iltapäivälehtiä, mutta livestriimaukseen siitä ei ole. Onneksi tarjoilija lähestyy pöytäämme jättimäisen kahvikupin, lähes yhtä jättimäisen omenakakkupalan ja, mikä tärkeintä, pienen valkoisen lapun kanssa. Kuin tarjoittimella hän tuo wifin salasanan ja live pääsee alkamaan.

Vaikka yhteys on hieman epävarma, saan työni tehtyä. Kohtaan kaverit livessä, kuten olen tehnyt kesän jälkeen joka torstai. Viikottaiset livet ovat olleet vuoteni merkittävin menestystekijä yhdessä Profit Firstiin siirtymisen kanssa.

yrittäjä loma dubai

Dubain reissulla tein torstaisen Instagram-liven Costa Coffeen terassilta. Viikottaiset asiat ovat vaikeimmat sovittaa reissuaikatauluun.

Täysin lomalla vai vähän töissä?

Tällä kertaa en kirjoittanut edes poissaoloviestiä sähköpostiini. Toisinaan on tärkeää olla täysin tavoittamattomissa, ilman yhteyksiä ulkomaailmaan, relata ja olla vaan. Tämä ei kuitenkaan ollut se kerta. Olen nimittäin oppinut myös sen, että toisinaan lomailen paremmin, jos pysyn kärryillä myös arjen puuhista. Lomamoodiani eivät riko satunnaiset työtehtävät lomalla vaan tekemättömät työt ennen ja jälkeen loman.

Pari viime lomaani on alkanut loistavasti, sillä olen onnistunut putsaamaan pöydän tekemättömistä töistä jo hyvissä ajoin. Nytkin tykitin hommia armotonta tahtia koko vikan viikon. En pysty sanoin kuvailemaan kuinka paljon arvostan sitä tunnetta, kun voin käyttää viimeisen työpäivän pakkailuun ja rauhoittumiseen.

Tässä pieni vinkkilista viimeiselle viikolle:

  • Käytä reilusti aikaa selvittääksesi kaikki sellaiset työtehtävät, jotka pitää tehdä ennen lomaa
  • Kirjoita kaikki työt ylös – myös se viiden minuutin homma, jonka normaalisti pitäisit käyttömuistissa
  • Ryhmittele tehtävät sijainnin ja tyypin mukaan: älä käy postissa moneen otteeseen, älä laskuta tai lähetä kuvaussoppareita ripotellen
  • Käytä myös reilusti aikaa selvittääksesi kaikki sellaiset työtehtävät, jotka otat mukaasi (ellei tämä ole ”irti kaikesta” -loma)
  • Tee myös lista kaikista töistä, jotka sinua odottavat kotiinpaluusi jälkeen

Oikeiden työkalujen valinta

Työn tekeminen tien päällä helpottuu, kun työkalut edesauttavat onnistumista. Käyttämäni sovellukset ja ohjelmat ovat tismalleen samat niin arjessa kuin lomalla. Tehtävälista löytyy Asanasta, tekstit Google Docsista ja taulukot Google Sheetsistä. Kuvat editoin VSCOlla: kotitoimistossa (läppärillä) käytän VSCOfilmin presetejä, reissussa mobiiliversiota, jossa käytössäni on samat ”filmit”. Dubain reissulle en ottanut mukaani läppäriä. Tähän päätökseen olin tosi tyytyväinen, sillä en olisi tarvinnut sitä mihinkään.

Millaiset työkalut helpottavat työskentelyä reissussa?

  • Valitse verkossa toimivat ohjelmat (Google Docs Wordin tai Open Officen sijaan)
  • Pärjäätkö pienellä kameralla tai ilman läppäriä? Painavat työvälineet kasvattavat myös henkistä kuormaa ja muistuttavat turhaan arjesta.

Nykyään en käytä lainkaan ammattikalustoa reissatessa. Luotan täysin pikkuruiseen Fuji X100T -kameraani. Tämä päätös muistuttaa myös aivojani lomasta: nyt saat kuvata vain itseäsi varten. Keholle on myös kiva antaa breikki Nikoneiden roudaamisesta. Läppäriin pätee sama periaate. Jos jätän sen kotiin, ja työskentelen vain pädillä ja kännykällä, muistutan itseäni kevyestä työotteesta.

Suurin osa työtehtävistäni on aina näpyttelyä. Somepostausten lisäksi saatan innostua hahmottelemaan blogitekstejä. Se ei koskaan huoleta minua vaan kertoo pikemminkin siitä, että levänneet aivoni ovat valmiit prosessoimaan uutta ilman, että niitä pitäisi siihen patistaa. Syyslomalla työni oli kuitenkin vain sähköposteihin vastaamista, somea ja IG-liven tekeminen torstaina.

vsco app yrittäjä loma

Kun editoin lomakuvat samoja presetejä käyttäen, saavutan yhdenmukaisen ilmeen esimerkiksi brändivärien osalta.

Rutiini-kolikon molemmat puolet

Reissuissa olen ottanut tavaksi tsekata sähköpostit päivittäin suunnilleen samaan aikaan. Minulle hetki aamiaisen jälkeen on paras. Oma sähköpostiliikenteeni on todella maltillista (2-5 vastattavaa sähköpostia päivässä) ja näin sesongin ulkopuolella ja koulutusten päätyttyä joukkoon mahtuu myös päiviä, jolloin kenelläkään ei ole minulle asiaa. Kaikki sellaiset viestit, jotka vaativat toimenpiteitä palattuani Suomeen, merkitsen tähdellä.

Omista rutiineista – kuten sähköpostivartti aamuisin – on helppo pitää kiinni, mutta ulkoiset rutiinit tuottavat välillä vaikeuksia. Wifin metsästämisen lisäksi muiden sanelemat aikataulut vaikeuttavat lomasuunnitelmien tekemistä. Joskus haasteena on keskelle päivää pärähtänyt puhelinpalaveri, mutta tällä kertaa raamit asetti torstainen IG-liveni. Sumplimme aavikkosafaria liveni ehdoilla, joten torstain aikataulut rakentuivat liven ympärille. Olisin aivan hyvin voinut kertoa seuraajilleni, etten olisi langoilla lomaviikollani, mutta oikeastaan halusin olla. Kun syksyllä sanoin olevani paikalla joka viikko, tarkoitin sitä. Tein siis ennen kaikkea lupauksen itselleni, vaikka toki uskon viikoittaisen hetken merkkaavan jotain livekavereillenikin.

Rutiinien kultareunus on kuitenkin se, että ne vapauttavat meidät lomailemaan. Kun tiedän, että sähköpostit on jo kertaalleen aamulla tsekattu, ei niitä tarvitse miettiä myöhemmin. Kun tiedän, että sama preset löytyy kuvaan myös pädiltä, ei minun tarvitse haikailla työkoneeni perään vaan voin editoida kuvan jo kohteessa (editointia rakastan!). Kun tiedän, että live on nimenomaan torstaina kolmelta, voin hömpötellä menemään kaikkina muina päivinä.

Mikä sopii sinulle?

Jossain vaiheessa vain lopetin muiden kuuntelemisen ja ryhdyin miettimään mikä tavoista sopii minulle. Yrittäjä saa ja voi lomailla täysin ilman töitä tai töiden kanssa. Kuuntele itseäsi (ja matkaseuraasi). Mitä toivot(te) tältä lomalta? Tarvitsetko hermolepoa ja irtiottoa? Vai haluatko ehkä kirjoittaa kolme tekstiä luovuutta ruokkivassa miljöössä tai tehdä kuvituksia Rooman pienissä kahviloissa? Kun olet oppinut lomailemaan, voit tehdä sen ihan kuten haluat. Samaan päämäärään on monta eri tietä.

Uutiskirjeet

Menu