Vuoden 2022 parhaat kuvat

En uskalla tehdä sitä vielä, mutta jonain päivänä, lähitulevaisuudessa, on pakko uskaltaa. Havahduin tähän ajatukseen pari viikkoa sitten, ja sen jälkeen se on seurannut minua päivästä toiseen. Mistä on kyse? No tietenkin valokuvistani.

Teeskentelin pitkään, että olen ihan vasta-alkaja katu- tai matkakuvaajana. Vaikka olen aina kuvannut enemmän muuta kuin asiakastöitä, profiloin itseni jatkuvasti muotokuvaajaksi. Kuitenkin jo lähes 10 vuotta sitten olin aivan tohkeissani, kun pääsin kaduille kuvaamaan. Jo silloin tiesin, että tätä tulen tekemään aina. Eikä visioni ole sen kummemmin muuttunut tai edes vahvistunut tuosta. Olen aina tiennyt, mitä kuviltani haluan.

Kun ryhdyin miettimään vuoden 2022 parhaita kuviani, en antanut itseni mennä samaan lankaan kuin aiemmin. Aiempina vuosina olen arvioinut erikseen asiakaskuvia ja muita kuvia. Tällä kertaa kuitenkin päätin, että on olemassa vain kuvia. Eikä lopputuloskaan suoranaisesti yllättänyt.

Vaikka tein viime vuonna jonkin verran muotokuvauskeikkaakin, nousivat suosikkikuvikseni nämä kaksi kuvaa, jotka molemmat syntyivät siinä sivussa. Ehkä se kertoo jotain oleellista siitä, millainen kuvaaja olen. Toivonkin vuodelle 2023 enemmän kuvauksia – asiakkaiden kanssa tai ilman heitä – joissa saan havainnoida jotain pientä ja huomaamatonta.

Moon over Hetta

Otin kuvan kuusta puiden yllä Enontekiöllä helmikuussa 2022. Olimme verestämässä muistoja Hetassa, nuoruutemme nurkilla. Kävelimme kaupasta tai järveltä kotiin, en muista, kun huomasin kuumöllykän taivaalla. Tuo hetki oli pieni ja huomaamaton ja hetkessä ohi.

vuoden parhaat kuvat nani annette

Pinnan alla

Kuva kaislasta pinnan alla syntyi räntäsateisena päivänä läheisen järven rannalla, jossa olin ulkoilemassa koirien kanssa. Totesin Käpylle, ettei sen kannattaisi mennä ihan noin reunalle piehtaroimaan. Samalla näin kaislan, otin pari kuvaa (hitaalla ja nopealla valotuksella) ja seuraavaksi onginkin litimärkää koiraa vedestä. Mutta se oli sen arvoista, jos minulta kysyt.

vuoden parhaat kuvat nani annette

Jonain päivänä on siis pakko uskaltaa, mutta tänään vielä emmin. Tänään vielä mietin, kuinka yhdistäisin katu- ja matkakuvauksen ja asiakastyöt. Mitään yksinkertaista keinoa, joka palvelisi kaikkia, ei oikein tunnu olevan. Katu- ja matkakuvauksesta kirjoitan englanniksi ja sivuston kävijät ovat pääasiassa Suomen ulkopuolelta. Tällä sivustolla taas käy oikeastaan suomea puhuvia ihmisiä, jotka etsivät valokuvaajaa tai seuraavat töitäni. 

Jokin aavistus minulla kuitenkin on, että kuluva vuosi antaa vastauksen.